Захист картоплі від парші протягом зберігання

Ураження сріблястою паршою може спричинювати втрати врожаю – до 25% (джерело). Шкідливість захворювання залежить від ступеня ураження бульб. Під час зберігання інфіковані бульби легко уражуються вторинною патогенною інфекцією. За сильного ураження бульби втрачають свої насіннєві якості, знижується енергія проростання вічок або їх повне відмирання, зменшується число пагонів, утворюються слабкі й ниткоподібні паростки.

Біологія збудника сріблястої парші
Збудник хвороби – гриб Spondylocladium atrovirens Harz. Найчастіше хвороба розвивається на легких ґрунтах за підвищеної температури в період бульбоутворення.

Джерело інфекції – уражені насіннєві бульби картоплі і ґрунт, де гриб зберігається у вигляді склероцій.
Конідії гриба проростають за температури +6-+32 °С. Навесні з підвищенням температури в сховищах до +18 °С активність патогена зростає, тому в березні – квітні ураженість бульб хворобою посилюється.

Контроль сріблястої парші
Для запобігання ураження сріблястою паршою необхідно застосувати протруйник Фунгазіл® протягом 1-5 діб після збору врожаю, до загоєння механічних ушкоджень бульб.
Обробка є найбільш ефективною, якщо проведена відразу після збору врожаю, але в будь-якому випадку – не пізніше січня. 

Фунгазіл® – надійний захист під час перезимівлі, здорові та дружні сходи навесні!